Home » Diviner – “Fallen Empires” (Ulterium Records)

Diviner – “Fallen Empires” (Ulterium Records)

by MythofRock

     Βάζω την βελόνα του πικ-απ στον δίσκο που πριν λίγες μέρες είχα αγοράσει και με ένα ποτό συντροφιά ακούω το ντεμπούτο των Diviner, ”Fallen Empires’‘, τους οποίους παρεμπιπτόντως είχα δει live στις πέντε Δεκεμβρλιου 2015 ως support των Rock ‘n’ Roll Children στην Θεσσαλονίκη. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2011 και αποτελείται από έμπειρους μουσικούς, οι οποίοι έχουν περάσει δεκάδες ώρες στα διάφορα studios, από την εποχή που πρωτοξεκίνησαν μέχρι και σήμερα.  Αποτελούνται από τον τραγουδιστή και συνθέτη Γιάννη Παπανικολάου (Rock ‘n’ Roll Children, πρώην Innerwish, πρώην Ελεύθεροι, πρώην Battleroar), τον κιθαρίστα, συνθέτη και παραγωγό Θύμιο Κρίκο (InnerWish), τον κιθαρίστα Γιώργο Μαρούλη (4Bitten, Saints & Sinners), τον Ηρακλή Μπουζιώτη στο μπάσο (SiXforNinE) και τον Φραγκίσκο Σαμοϊλη (Innerwish, Fire And Steel, X-Piral) στα τύμπανα. Το album στο σύνολό του δεν είναι μονοδιάστατο αλλά έχει πολλές metal αποχρώσεις, μοιάζει να είναι ένα ταξίδι στις καλύτερες στιγμές του heavy metal, με μια παραγωγή φρέσκια και σύγχρονη. Οι Diviner είναι μία heavy metal μπάντα με την πραγματική έννοια της λέξης, που τείνει να εκλείψει λόγω του εκμοντερνισμού της σκληρής μουσικής στις μέρες μας. Τα παιδιά παίζουν power metal, σκοτεινό, μελωδικό, έχουν μια σύγχρονη τάση, αλλά μένουν πιστοί στις αξίες της metal κληρονομιάς. 

     Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι ένα και ένα, με επιρροές από κλασικές μπάντες, όπως το ”Evilizer” (βλέπε Judas Priest) ή το επικό ”The Legend Goes On” (βλέπε Manowar) ή το πιο σύγχρονο ”Kingdome Come” (βλέπε Dream Evil). Γι’ αυτό και το heavy metal που παίζουν είναι η γέφυρα του παλιού προς το καινούργιο, συνδυάζοτας την μαγεία του χθες με την φρεσκάδα του σήμερα – σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ανακάλυψαν τον τροχό, παίζοντας κάτι καινοτόμο. Ο Παπανικολάου είναι πολύ δυνατός και έτη φωτός μπροστά από τις εποχές του ”Waiting for the Dawn” των Innerwish, πιο μεστός, πιο στιβαρός και με προφορά που δεν προδίδει ελληνικούρα. Πολύ επαγγελματική και προσεγμένη προσπάθεια, όλοι παίζουν φοβερή μπάλα, τα riffs είναι δολοφονικά και με πολλά κιλά, τα τύμπανα βροντερά, το μπάσο στιβαρό, οι μελωδίες εξαίσιες. Με το πιστόλι στον κρόταφο, αν θα έπρεπε να επιλέξω τρία μόνο κομμάτια από τα δέκα συνολικά του δίσκου, αυτά θα ήταν τα “Sacred War”, με μουσικές γραμμές που θυμίζουν κάτι από Dio, διατηρώντας όμως την αυθεντικότητα τους, ”Riders From The East” και ”Out In The Abyss” (η μεγαλύτερη σύνθεση του δίσκου) – τα δύο τελευταία για την εμπνευσμένη μουσική τους εξέλιξη, με τις ανατολίτικες πινελιές και την oriental αισθητική τους, που προσωπικά μου αρέσουν πάντα στο metal.

     Μπορεί οι Diviner να έκαναν τέσσερα χρόνια να κυκλοφορήσουν το πρώτο album τους, αλλά εντέλει η αναμονή άξιζε. Μερικές φορές είναι καλύτερα να κρατάμε κάτι λίγο πίσω, για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αντί να σπεύσεις να κυκλοφορήσεις κάτι, χωρίς να έχεις φτάσει τα πάντα στην υψηλότερη προδιαγραφή. Ο Γιάννης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες metal τραγουδιστές (πάω στοίχημα ότι ο «μαυροφορεμένος» δεν έτυχε να τον ακούσει, αλλιώς θα ήταν στο reunion των Rainbow), το ίδιο ισχύει και για τον Θύμιο, που είναι μεταξύ των κορυφαίων καθαριστών στην Ελλάδα. Αυτό το δίδυμο δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει κάτι λιγότερο από εντυπωσιακό και κυρίαρχο. 

     Η αξία ενός δίσκου φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου – τα χιλιόμετρα και την ποιότητα του την καθορίζει η συνείδηση του μέσου ακροατή. Το ”Fallen Empires” είναι το ντεμπούτο αυτού του σπουδαίου συγκροτήματος – κάθε τραγούδι είναι εξαιρετικό, δουλεμένο με μεράκι και διάθεση, δεν υπάρχει ούτε μία αδύναμη στιγμή, και η παραγωγή υποστηρίζει απόλυτα την μουσική τους, αναδεικνύοντάς την. Αν ήμουν δάσκαλός τους στο σχολείο, με αυτό που μου παρουσίασαν θα τους έλεγα να μού φέρουν τον έλεγχό τους, ώστε να τους βάλω άριστα. Επειδή, όμως, είμαστε ακόμη στο πρώτο τρίμην (είναι το πρώτο τους album), θα πρέπει να τους δώσουμε το κίνητρο να μην επαναπαυτούν αλλά να μας εκπλήξουν με το επόμενο πόνημα τους και να ανεβάσουν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Ακούστε το ”Fallen Empires” ΔΥΝΑΤΑ!!!

 

Now open up your eyes see beyond the lies

let your mind be free, run further

When, when your bodies dies

soul away flies

to the skies of dawn forever …

  • 9/10     

Σάκης “DIO” Σοφιανός

You may also like

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.