Home » NIGHTRAGE – “THE VENOMOUS” (2017, DESPOTZ)

NIGHTRAGE – “THE VENOMOUS” (2017, DESPOTZ)

by MythofRock

Οι Nightrage του Μάριου Ηλιόπουλου, έχοντας μια σχεδόν δεκαπενταετή δισκογραφική παρουσία στο μελωδικό death, επιστρέφουν φέτος με την έβδομη δημιουργία τους “The Venomous”. Συνθέτοντας σε έναν χώρο που έχει θεμελιωθεί από τις πολύ μεγάλες μπάντες του Göteborg, ο Μάριος εξακολουθεί να κυνηγάει με συνέπεια το όραμά του που ξεκίνησε το 2000. Ο ιθύνων νους των Nightrage όλα αυτά τα χρόνια τολμάει να πορεύεται χωρίς φόβο σε κλασικά melodic death μονοπάτια, δίνοντας στο κοινό αξιόλογες κυκλοφορίες, παρά το γεγονός ότι δίσκοι-ογκόλιθοι της σουηδικής σκηνής δεν έχουν αφήσει περιθώρια για δραστικές τομές.

Στο “The Venomous” ο Μάριος συνεργάζεται με τον κιθαρίστα Magnus Söderman, ο οποίος μαζί με το νέο drummer Lawrence Dinamarca πλαισιώνουν τους ήδη γνωστούς μας από τον προηγούμενο δίσκο Ronnie Nyman στη φωνή και Anders Hammer στο μπάσο. Ο Μάριος, αν και ανέκαθεν είχε το ρόλο του βασικού συνθέτη, πάντα έδινε χώρο στους βασικούς του συνεργάτες να καταθέσουν τις ιδέες τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνθεση των περισσότερων κομματιών ανήκει από κοινού στον Μάριο και τον Magnus. Το αποτέλεσμα της σύμπραξής τους είναι τα όμορφα solo και lead και ρυθμικά κιθαριστικά μέρη που ακούμε, τα οποία ανέκαθεν αποτελούσαν το πρωτεύον στοιχείο του συγκροτήματος.

Το “The Venomous” διατηρεί τον γνωστό ήχο της μπάντας, με τη ζυγαρία, όμως, εδώ να γέρνει στη διαμόρφωση ενός πιο μελωδικού χαρακτήρα και όχι σε γρήγορες ταχύτητες, καταιγιστικά riffs και blast beats. Στο σημείο αυτό έγκειται η σημαντική διαφορά με την πολύ πιο επιθετική προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στο “Puritan”.

Ο ηχητικός προσανατολισμός του “The Venomous” γίνεται εμφανής από το εναρκτήριο κιόλας ομώνυμο κομμάτι, καθώς για πρώτη φορά οι Nightrage επιλέγουν να μας «αποκαλυφθούν» με μελωδικές γραμμές, σε αντίθεση με τα πολύ γρήγορα, εναρκτήρια τραγούδια των προηγούμενων κυκλοφοριών. Κλασικές up-tempo στιγμές μπορεί να ακούσει κανείς μόνο στο “Metamorphosis/Day of Wrath” (όπου οι οπαδοί των blast beats πραγματικά θα κάνουν πάρτυ), στο “Catharsis” και στο “The Blood”.

Τα υπόλοιπα κομμάτια, που δίνουν και το γενικότερο στίγμα του δίσκου, είναι μεσαίων ταχυτήτων, με αρκετές διακυμάνσεις στους ρυθμούς και ακουστικά περάσματα, ενώ τα blast beats δεν λείπουν, έχοντας όμως μια αρκετά διακριτική παρουσία. Συγχρόνως, ο Nyman έχει δέσει καλύτερα με τη μπάντα, καθώς ο Μάριος αξιοποίησε πιο αποτελεσματικά τις δυνατότητές του.

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στο “Affliction” (αποτελεί και το video clip του δίσκου), το οποίο ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο σύνθετη (ή «προοδευτική» κατά μια έννοια) στιγμή του “The Venomous”, με αξιομνημόνευτα ρυθμικά μέρη και leads, μπασογραμμές που έρχονται στο προσκήνιο, ακουστικά περάσματα και κάποια καθαρά φωνητικά. Προφανώς πρόκειται για το κομμάτι που θα ακουστεί περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Συμπερασματικά, το “The Venomous” πρόκειται για άλλη μια κυκλοφορία παραδοσιακού melodic death, όπου ο Μάριος και ο Magnus ανεβάζουν την ποιότητα της κιθαριστικής δουλειάς. Το παίξιμο όλων μας προσφέρει μια ευχάριστη ακρόαση 50 λεπτών, με τις συνθέσεις να αναδεικνύονται από την προσεγμένη, καθαρή – και όχι επιτιδευμένα γυαλισμένη, όπως σε άλλες μπάντες του χώρου – παραγωγή. Εύχομαι ο Μάριος να καταφέρει να διατηρήσει το τωρινό line-up, καθώς φαίνεται να έχει τη δυναμική να φτάσει σε ακόμα ψηλότερες κορυφές.

Καλύτερα τραγούδια του δίσκου: “Affliction”, “Metamorphosis/Day of Wrath”, “Catharsis”, “The Blood” 

  • 8/10

Αλέξης Νικολαΐδης

 

                                                                                                                                             

You may also like

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.