Home » Accept, Fortress Under Siege, Null ‘O’ Zero – Gagarin 205, 23/05/2015

Accept, Fortress Under Siege, Null ‘O’ Zero – Gagarin 205, 23/05/2015

by MythofRock

    

     Οι  Accept έχουν θεωρηθεί, εδώ και πολλά χρόνια, μια metal μπάντα, που έβαλε τα θεμέλια για πολλές σημερινές μπάντες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων συγκροτημάτων του σκληρού ήχου, επηρεάζοντας με την ταχύτητά τους το ιδίωμα του power metal και του thrash metal, πραγματοποιώντας μιά πορεία, που έφθασε μέχρι τα μέσα του ’90. Ακολούθησαν οι δυσκολίες και η διάλυση, ως το 2009 που επανασυνδέθηκαν και ζουν σήμερα πλέον μία δεύτερη ζωή, με τρία πολύ επιτυχημένα albums, με παγκόσμια επιτυχία και αποδοχή. Το δέκατο τέταρτο album τους, το “Blind Rage”,  που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν η αφορμή για μία δεύτερη Ευρωπαϊκή περιοδεία που θα περνούσε και από την Αθήνα.

     Η πρώτη μπάντα, που εμφανίστηκε στην σκηνή, ήταν οι Null ‘O’ Zero, ακριβώς στις 20:00, έχοντας το δύσκολο έργο να ανοίξουν την συναυλία μπροστά στον λίγο κόσμο, που είχε έρθει εκείνη την ώρα. Πρόκειται μία νέα μπάντα που κυκλοφόρησε το 2012 ένα EP, το ”Under Blood Red Sky”, ενώ τώρα η μπάντα ετοιμάζει την πρώτη της ολοκληρωμένη studio δουλειά, που θα φέρει τον τίτλο ”The Enemy Within”. Η μουσική τους κινείται στα πλαίσια του κλασικού heavy metal, με μοντέρνες και φρέσκες επιρροές. Η μπάντα ήταν πολύ καλά προβαρισμένη , ο τραγουδιστής έχει μία πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερη φωνή, ένα μείγμα Russell Allen και Ronnie James Dio, ενώ και η υπόλοιπη μπάντα έσπερνε καθ’ όλη την διάρκεια του 30λεπτου set της, με τους Μώρο και Δεληγιάννη σε drums και μπάσο να συνιστούν ένα στιβαρό rhythm section. Το μέλλον τους ανήκει και έχουν όλα τα φόντα για να προχωρήσουν και να αφήσουν το στίγμα τους με το πέρασμα των χρόνων.    
     Η δεύτερη μπάντα, που ανέβηκε στη σκηνή, γύρω στις 20:50, ήταν οι Fortress Under Siege με τον Αλέξανδρο Μπαλακάκη (Hannibal, ex-Spitfire) στην φωνή,  ενώ το Gagarin είχε αρχίσει να γεμίζει. Η μπάντα κινείται σε progressive/power μονοπάτια, ενώ έχει κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2014 το δεύτερο CD της, ”Phoenix Rising’. Από αυτό έπαιξαν τα πέντε κομμάτια σε έννα 40λεπτο set, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή εμφάνιση – ο έμπειρος Hannibal ήταν κεφάτος, έλεγε αστεία και προσπαθούσε να ξεσηκώσει τον κόσμο. Με την εμφάνιση τους, έδειξαν ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες σαν μπάντα, ο Hannibal έχει πλέον προσαρμοστεί πλήρως στην μπάντα, ενώ και ο Σωτηρόπουλος σε κιθάρα και ο Γεωργίου στα πλήκτρα ήταν άριστοι, έχοντας σύμμαχο τους και τον πολύ καλό ήχο. Αποχώρησαν στις 21:30 και όλοι πια περιμέναμε την γερμανική μηχανή των Accept.
     Κατά τις 22:00 τα φώτα σβήνουν, ενώ από τα ηχεία ακούμε το ”Given The Dog A Bone” των AC/DC. Οι Accept ανεβαίνουν στην σκηνή με την εισαγωγή του ”Stampede” μέσα σε αποθέωση και ξεκινούν την συναυλία. Αυτό, που γίνεται κατανοητό από την αρχή είναι ότι η μπάντα οργώνει, τα δύο νέα μέλη έχουν δέσει μπετόν-αρμέ με τα παλαιότερα μέλη, λες και παίζουν χρόνια μαζί, και ο ήχος, αν και δυνατός, είναι πεντακάθαρος. Οι Accept εν έτει 2015 εξακολουθούν να είναι η πολεμική μηχανή, που μπορεί να δημιουργήσει εκπληκτικά και μελωδικά τραγούδια με απλά riffs, πιασάρικα refrain και γρήγορα tempo. Το setlist πήρε κομμάτια από σχεδόν όλα τα albums τους, ευνοώντας την τελευταία φάση (2010-2014). Το ζωντανό αποτέλεσμα ήταν μια ομοιογενής και αρμονική πλημμύρα του old school heavy metal. Ο Mark Tornillo έδωσε μία εκπληκτική παράσταση, δείχνοντας μας πως υπάρχουν Accept και χωρίς τον Udo, και μοιάζει να είναι δεκαετίες στην μπάντα. Είναι ο ιδανικός frontman των ξαναγεννημένων Accept, συμμετέχοντας το ίδιο, είτε στα παλιά είτε στα νέα κομμάτια. Ήταν αναζωογονητικό να βλέπεις ότι η μπάντα έχει κατακτήσει όλες τις ηλιακές ομάδες, από όλα τα είδη. Είδα τους νεότερους έφηβους, νεαρούς ενήλικες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά οπαδούς τους, όλους ανακατεμένους σε ένα ξέφρενο κοινό. Wolf Hoffman και Peter Baltes απόλαυσαν την συναυλία σαν μικρά παιδιά, με παίξιμο φοβερό, δέσιμο και σκηνική παρουσία – σίγουρα περνούν μια δεύτερη νιότη! Όσο για τους καινούργιους, Uwe Lulis και Christopher Williams, απέδειξαν σε όλα τα επίπεδα ότι τελικά “ουδείς αναντικατάστατος”. Εκπληκτικό ήταν ιδιαίτερα το δεύτερο μισό της συναυλίας, από το ”Shadow Soldiers” μέχρι το τελευταίο ”Fast As A Shark” – μια αδιάκοπη διαδοχή επιτυχιών! Με τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά, highlight της βραδιάς ήταν το διπλό solo μπάσου – κιθάρας κατά την διάρκεια του ”No Shelter”, που από μόνο του άξιζε την τιμή του εισιτηρίου. Μετά από το encore, στο οποίο έπαιξαν τα ”Metal Heart”, ”Teutonic Terror” και τον ύμνο ”Balls To The Wall”, οι Accept αποχωρούν οριστικά από την σκηνή μετά από δύο ώρες μαγείας. Για μένα, που τους έχω δει ζωντανά και τις δύο προηγούμενες φορές (το 2011 και το 2012), αυτή ήταν η καλύτερη τους εμφάνιση. Αν έχετε την ευκαιρία να δείτε τους Accept ζωντανά, σας προτρέπω να πάτε στο show, δεν θα απογοητευτείτε.  Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι … και στην συνέχεια υπάρχουν οι Accept!
 
Σάκης “Dio” Σοφιανός
 

You may also like

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.