Ποτέ δε γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, αν και έχουν πλούσια δισκογραφία. Οι πιο πολλοί τους ξέρουν μόνο ως όνομα, αν και η μουσική τους έχει ποιότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Και στις τάξεις τους έχουν μία απίστευτη φωνή, που θυμίζει πάρα πολύ τον Dio. Μακάρι τα πράγμα να αλλάξουν για τους Astral Doors τώρα, που κυκλοφορούν το έβδομο album τους, το “Notes from the Shadows”. To Myth of Rock, που έχει σε μεγάλη εκτίμηση τη σουηδική μπάντα, δεν χάνει χρόνο και πιάνει κουβέντα με τον Nils Patrik Johansson (τη φωνάρα, για την οποία λέγαμε πριν!). Ο τελευταίος, λακωνικός και ετοιμόλογος, μας λέει ενδιαφέροντα πράγματα εισάγοντας μας στον κόσμο των Astral Doors!

Γεια σου, Nils! Ποια είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο των Astral Doors τώρα, που κυκλοφορείτε το νέο σας album;

Νιώθουμε πολύ καλά! Οι οπαδοί φαίνεται ότι γουστάρουν τον νέο δίσκο και εμείς έχουμε ήδη αρχίσει να προβάρουμε τα νέα κομμάτια, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις επικείμενες συναυλίες.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το “Notes from the Shadows”?

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καμία φιλοδοξία. Θέλουμε μόνον ο κόσμος να είναι ικανοποιημένος. Είναι μεγάλη υπόθεση να αρέσει ο δίσκος μας στους οπαδούς.

Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από την κυκλοφορία του “Jerusalem”. Πόσο διαφέρουν πλέον σήμερα οι Astral Doors;

Ο νέος δίσκος δεν διαφέρει και πολύ από τους προηγούμενούς μας. Έχουμε το δικό μας στυλ και δίνουμε στον κόσμο να ακούσει αυτό ακριβώς, που ξέρει και περιμένει από εμάς. Ας μην απατάται κανείς, δεν πρόκειται να αλλάξουμε ποτέ! Κοίτα ας πούμε τους AC/DC. Βγάζουν συνέχεια τον ίδιο δίσκο τα τελευταία 40 χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για άλλα 30 χρόνια( γέλια)!

Πού έγινε η ηχογράφηση και η παραγωγή του “Notes from the Shadows”; Μπορείς να μάς περιγράψεις την όλη διαδικασία;

Ηχογραφήσαμε και κάναμε την παραγωγή στα δικά μας studios. Μετά πήραμε όλο το νέο υλικό και μπήκαμε στο Black Lounge, όπου ο Johans Kjellgren είχε την εποπτεία της μίξης και έκανε φανταστική δουλειά.

Ποιοι συνέθεσαν τα τραγούδια του νέου δίσκου; Τι σας δίνει έμπνευση για να γράψετε μουσική;

Γράφουμε όλοι μαζί τα τραγούδια κατά κύριο λόγο, αλλά οι βασικοί συνθέτες είμαστε εγώ, ο Johan Lindstedt (drums) και ο Joachim (Nordlund). Η μεγαλύτερη έμπνευσή μας είναι το heavy metal των 80's.

Πώς θα προσδιόριζες το μουσικό στυλ των Astral Doors; Εγώ προσωπικά θα έλεγα ότι παίζετε heavy metal με ‘70s και ‘80s hard rock/παραδοσιακού metal επιρροές. Συμφωνείς μαζί μου;

Σίγουρα. Η βάση είναι πράγματι το metal των ‘80s, αλλά και η χρήση του Hammond μας δίνει μις ‘70s πινελιά.

Κάποιοι λένε ότι στις ημέρες μας είναι δύσκολο να συνθέσει κανείς ενδιαφέρον και φρέσκο heavy metal. Λένε χαρακτηριστικά ότι σχεδόν όλα έχουν γραφθεί. Πώς βλέπεις το όλο ζήτημα; Συναντάτε δυσκολίες στην διαμόρφωση του προσωπικού σας στυλ; Τι είναι αυτό, που κάνει τους Astral Doors μοναδικούς;

Είμαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί θα λέγανε ακριβώς το ίδιο πράγμα και πριν 200 χρόνια! Όλα έχουν γραφθεί (γέλια)! Αυτά είναι κουταμάρες. Η μουσική είναι συναίσθημα, είναι κάτι, που βρίσκεται μέσα σου… Τι μας κάνει ξεχωριστούς; Είναι απλό, άκου τη μουσική μας και μετά συνέκρινε μας με τα άλλα groups του σήμερα. Τότε θα καταλάβεις αν και πόσο ξεχωρίζουμ. Καμία άλλη μπάντα δεν ακούγεται σαν εμάς!

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσατε κάποιες αλλαγές στο line-up. Επίσης, μετακομίσατε σε νέα δισκογραφική εταιρεία. Πώς επηρέασαν όλες αυτές οι αλλαγες την μπάντα;

Δεν έχουμε επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο. Τουλάχιστον, με αρνητικό τρόπο. Ο Mika (Itȁranta), ο πρώην μπασίστας μας ήταν ο πρώτος, που άφησε την μπάντα, αλλά δεν ασχολούταν με τη σύνθεση τραγουδιών. Έτσι, φέραμε στη θέση του τον πάρα πολύ καλό μας φίλο Ulf Lagerström και όλα πήγαν περίφημα, καθώς ο Ulf είναι και εξαιρετικός συνθέτης. Ο Martin (Haglund) έφυγε από την μπάντα έξι μήνες περίπου μετά τον Mika. Κρίμα, αλλά έδωσε στον Joachim την ευκαιρία να βάλει και να ηχογραφήσει όλες τις κιθάρες μόνος του, πράγμα σπουδαίο, καθώς ο Joachim είναι ιδιοφυΐα στην κιθάρα. Αγαπάμε τον Mika και τον Martin πάρα πολύ, αλλά μάλλον είμαστε μι απιο δυνατή μπάντα χωρίς αυτούς. Όσον αφορά τώρα την αλλαγή εταιρείας, η πρώην εταιρεία μας, η Locomotive, ουσιαστικά χρεοκώπησε, έτσι οι άνθρωποι στο γερμανικό τμήμα της αποφάσισαν να δημιουργήσαν ένα νέο label, την Metalville. Μας ρώτησαν αν θα θέλαμε να ενταχθούμε στο δυναμικό τους και είπαμε ναι.

Οι στίχοι σας είναι occult. Σάς αρέσει να γράφετε στίχους για το καλό και το κακό; Αν ναι, γιατί;

Σίγουρα, μου αρέσει πάρα πολύ να γράφω στίχους για τέτοια θέματα. Εγώ γράφω όλους τους στίχους και θεωρώ πολύ metal την occult θεματολογία.

Όποτε η κουβέντα έρχεται στους Astral Doors, όλοι αναφέρονται στα φωνητικά σου, Nils. Θα συμφωνούσες με το ότι η φωνή σου είναι ένα από τα trademark της μπάντας; Και τι θα έλεγες σ’ αυτούς, που θεωρούν ότι τα φωνητικά σου πάσχουν από πρωτουπία λόγω των πολλών Dio επιρροών;

Πολύ περίεργη ερώτηση, αλλά θα την απαντήσω! Κοίτα, είμαι πολύ κολακευμένος που ο κόσμος με συγκρίνει με τον Dio! Ωστόσο, ακούγομαι πολύ περισσότερο metal και bluesy σε σύγκριση με τον Dio. Όσο κι αν μού αρέσει η φωνή του Dio, θα έλεγα ότι η φωνή μου έχει περισσότερες πλευρές. Άκου για παράδειγμα το ομώνυμο album των Civil War (project του Johansson με πρώην μέλη των Sabaton) και θα καταλάβεις. Στους Astral Doors έχω εκφράσει τις επιρροές μου από τον Dio και πιθανότατα ναι, η φωνή μου είναι το trademark των Astral Doors. Αλλά είμαστε η μόνη μπάντα, που δραστηριοποιείται στο ιδίωμα αυτό, έτσι θα ήταν χαζό να κάνουμε κάποια αλλαγή.

Τα keyboards ταιριάζουν πάρα πολύ στον όλο ήχο σας. Είναι σημαντικό για εσάς να έχετε και keyboards στη μουσική σας; Είναι εύκολο ή δύσκολο να συνδυάσετε τα heavy riffs με τα keyboards;

Φτιάχνουμε στην αρχή όλα τα τραγούδια χωρίς keyboards. Έπειτα, όταν όλη η μουσική είναι έτοιμη, με τα φωνητικά και τα πάντα, ο Jocke Roberg προσθέτει στην μαγεία των τραγουδιών με τα keyboards του, δίδοντας ένα ‘70s στυλ. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, κάποια τραγούδια είναι καλύτερα χωρίς keyboards (γέλια)! Μην το πεις στον Jocke (γέλια)! Σοβαρά τώρα, ο Jocke Roberg είναι ένας θεός των keyboards Ένας από τους καλύτερους μουσικούς με τους οποίους έχω δουλέψει.

Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο “Notes from the Shadows“ είναι το “Die Alone”.

Μας αρέσει πάρα πολύ να φτιάχνουμε επικά τραγούδια και σ’ αυτόν τον δίσκο θέλαμε ένα πολύ μεγάλο σε διάρκεια τραγούδι. Έτσι συνθέσαμε το “Die Alone”, που ξεπερνάει τα 9 λεπτά. Η αλήθεια είναι πάντως ότι παρά την πολυπλοκότητά του, και αυτό το τραγούδι προέκυψε αβίαστα.

Έχετε ξεκινήσει να κάνετε τα πλάνα σας για κάποια περιοδεία;

Βέβαια, έχουμε ήδη κλείσει κάποια live και ανυπομονούμε πολύ, σίγουρα θα περάσουμε τέλεια!

Κατά το παρελθόν περιοδεύσατε με τους Blind Guardian. Τι θυμάσαι από το συγκεκριμένο tour;

Το μόνο πράγμα που θυμάμαι από την περιοδεία με τους Blind Guardian είναι ότι δε θυμάμαι τίποτα (γέλια)! Ήταν μια φοβερή περιοδεία με μια φανταστική μπάντα.

Ποια είναι η γνώμη σου για το internet και τα social media; Επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις metal μπάντες;

Νομίζω ότι το internet και το Facebook ας πούμε μόνο θετική επίδραση έχουν. Είναι πολύ πιο εύκολο πλέον για τους οπαδούς να επικοινωνούν μαζί μας, άσε που μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο νωρίτερα. Γι΄αυτό, λοιπόν, … σε ευχαριστούμε Facebook (γέλια)!

Τέλος, θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Σας αγαπάμε και να ξέρετε ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και από το ατσάλι! Τα χαιρετίσματά μου!

 Δημήτρης Ζαχαρόπουλος