Home » Συνέντευξη με τον Χρήστο Παπαδάτο (No Remorse Records)

Συνέντευξη με τον Χρήστο Παπαδάτο (No Remorse Records)

by MythofRock

 

Ποδαρικό στην στήλη Made in Greece κάνουμε με τον Χρήστο Παπαδάτο και το No Remorse Records! Ένα από τα πιο ιστορικά hard rock και heavy metal δισκοπωλεία της Αθήνας, το No Remorse Records είναι γνωστό σε κάθε φίλο της σκληρής μουσικής στην Ελλάδα. Πέρα από δισκοπωλείο, το οποίο έχει δυνατή παρουσία και στο διαδίκτυο (βλέπε τη διεύθυνση https://www.noremorse.gr/), No Remorse Records λέγεται και η δισκογραφική εταιρεία, που ίδρυσε ο Χρήστος Παπαδάτος και η οποία αριθμεί πάρα πολλές αξιόλογες κυκλοφορίες μέχρι σήμερα. Στις γραμμές, που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, που είχαμε με τον Χρήστο, ο οποίος απάντησε πρόθυμα σε κάθε μας ερώτηση. Στην στήλη Made in Greece, το Myth of Rock θέλει να αφουγκραστεί τον παλμό της ελληνικής rock/hard rock/heavy metal σκηνής (και κουλτούρας) και μια συνέντευξη με τον πολύ συμπαθή Χρήστο Παπαδάτο είναι η καλύτερη αρχή! No Remorse Records, λοιπόν!

από τον Δημήτρη Ζαχαρόπουλο


Γεια σου Χρήστο, πώς τα πέρασες στο lockdown λόγω του κορωνοϊού;

Σε ευχαριστώ για τη πρόσκληση! Αν θέλεις να το πιστέψεις, τη περίοδο του lockdown κουράστηκα ακόμα περισσότερο, αφού ήταν οι μέρες που μετακόμισε το κατάστημα σε νέο, μεγαλύτερο και πιο κεντρικό χώρο, στην Ακαδημίας 81. Οπότε αυτό το διάστημα, δούλευα όλη μέρα, κάθε μέρα!

Είσαι ο ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Νο Remorse Records. Θα ήθελα, λοιπόν, για αρχή να μας εξιστορήσεις πώς ξεκίνησες το No Remorse Records.

Πάμε πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του ’90, όπου έκανα ερασιτεχνικά κάποιες αγοραπωλησίες, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση και ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 1998. Σκοπός ήταν να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική που αγαπάω και ταυτόχρονα, να καλύψω κάποιες ανάγκες της αγοράς σε κυκλοφορίες του ευρύτερου metal χώρου.

Πώς επέλεξες να ονομάσεις το μαγαζί Νο Remorse Records;

Motörhead. Απλά και όμορφα.

Κυρίως ποια ιδιώματα καλύπτονται στο No Remorse Records; Θα βρει κανείς μόνο καινούργια (αχρησιμοποίητα) ή και second hand CDs/βινύλια κ.λπ.;

Κυρίως το φάσμα του παραδοσιακού metal ήχου, κλασικό heavy, power, doom, NWOBHM, thrash, αλλά και αρκετό hard rock. Νέες και παλιότερες κυκλοφορίες, καινούρια και second hand και φυσικά αρκετές σπάνιες και private εκδόσεις, οι οποίες είναι και ένα επιπλέον ατού του καταστήματος, μαζί με πολλές Japan εκδόσεις, όλα σε CD και βινύλιο. Το τελευταίο καιρό, έχει γίνει ένα γενικότερο «άνοιγμα» σε νέες κυκλοφορίες από όλα τα είδη του ευρύτερου σκληρού ήχου, όπως και σε t-shirts.

Το μαγαζί υπάρχει πολλά χρόνια πριν τη δημοσιονομική κρίση του 2010 στην Ελλάδα. Πώς βίωσες την κρίση αυτή ως ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Ελλάδα;

Δεν ήταν εύκολο γιατί συνοδεύτηκε με τη περίοδο που άρχισε να μεγαλώνει το τμήμα της δισκογραφικής, οπότε χρειάστηκε επένδυση σε χρήμα, χρόνο και αρκετή δουλειά. Το γεγονός ότι το κατάστημα και η δισκογραφική απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό (μέσω και του online καταστήματος), ήταν σαφώς ένας σημαντικός λόγος που η εταιρία άντεξε και έκανε το επόμενο βήμα, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Πώς είναι σήμερα, στην εποχή του internet και του downloading, τα πράγματα για ένα δισκοπωλείο;

Νομίζω πως η απάντηση είναι γνωστή. Η ψηφιακή εποχή έφερε την ταχύτητα, η οποία ταχύτητα σιγά σιγά εξελίχθηκε και με αρνητικό τρόπο σε πολλά πράγματα. Όταν τα έχεις όλα δίπλα σου με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν θα δώσεις την απαιτούμενη προσοχή στη δημιουργία. Είτε πρόκειται για ένα μουσικό album που θα «κατεβάσεις» ή θα ακούσεις στα γρήγορα στο YouTube (χωρίς καν με το σωστό ήχο), είτε για μια ταινία που πάλι δεν θα δεις όπως πρέπει, είτε για ένα βιβλίο που θα διαβάσεις στα γρήγορα σε PDF ή ακόμα χειρότερα, διαβάζοντας μόνο τους «τίτλους» σε κείμενα και άρθρα, νομίζοντας πως έτσι έχεις κατανοήσει και μάθει το περιεχόμενο. Έχουμε φτάσει στην εποχή που αλλάζουμε απόψεις μόνο σε υπολογιστές και για να συζητήσει κάποιος, πρέπει πρώτα να «γκουγκλάρει» το θέμα. Ευτυχώς βέβαια, πάντα θα υπάρχει και ο άνθρωπος με σεβασμό και εκτίμηση στον καλλιτέχνη, την τέχνη και την μουσική, που θα θέλει να την κατανοήσει και να την αφουγκραστεί στην πλήρη της μορφή, το φυσικό προϊόν, δίνοντας πάντα και τον χρόνο που αρμόζει στο έργο.

Ως ιδιοκτήτης του No Remorse, θα ήθελα να μου περιγράψεις τον Έλληνα metalhead ως αγοραστή δίσκων. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Είναι πιστός και παραδοσιακός, όπως λέγεται;

Είναι πιο περίπλοκο το θέμα και δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ, γιατί πολύ απλά, ήταν διαφορετικός ο μεταλλάς της δεκαετίας του ’80, διαφορετικός αυτός των ‘90s, των ‘00s και φυσικά ο σημερινός έφηβος, αν και σήμερα είναι απειροελάχιστοι οι έφηβοι που ακούνε metal. Σε όλα αυτά, παίζουν ρόλο και τα διαφορετικά ιδιώματα που ακούει κάποιος, όπως και το πώς αντιλαμβάνεται αυτός το metal. Metal μπορεί να σου πει κάποιος τους Judas Priest, metal κάποιος άλλος τους Mastodon και ταυτόχρονα να τους χωρίζει ένας ωκεανός διαφορετικών απόψεων, αφού έχουν διαφορετική προσέγγιση στην μουσική, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του να στηρίζει αυτό που ακούει. Γενικώς, όπως τη βρίσκει ο καθένας!

Το No Remorse, πέρα από φυσικό κατάστημα, είναι και online shop. Θεωρείς ότι το σωστό δισκοπωλείο πρέπει να έχει παρουσία και στο internet τη σήμερον ημέρα;

Σαφέστατα. Είναι αυτό που λέγαμε παραπάνω για το «κουμπί δίπλα σου». Αυτό είναι ένα από τα θετικά πράγματα που σου παρέχει το διαδίκτυο, αφού μπορεί ο οποιοσδήποτε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο, να κάνει έρευνα αγοράς και ταυτόχρονα να χτίσει και δεσμούς εμπιστοσύνης με κάποιο κατάστημα, το οποίο θα βρίσκει πάντα τρόπο να τον εξυπηρετεί.

Τι προτιμάς πιο πολύ, να έρχεται ο μεταλλάς, να ψάχνει δίσκους, να σε ρωτάει και τη γνώμη σου για κάποιες κυκλοφορίες ή να καταναλώνει μέσω internet με δύο – τρία κλικ;

Κρίνοντας από τον εαυτό μου, πάντα είναι διαφορετική η φυσική παρουσία, αλλά έτσι έχω μάθει εγώ. Κάποιος νεότερος μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά. Πάντως, υπάρχουν πολλοί φίλοι και πελάτες που τους έχω βάλει να ακούσουν κάτι όλα αυτά τα χρόνια και δεν το ξεχνάνε ποτέ! Η έκπληξη, ο αιφνιδιασμός, η πρόταση, οι συζητήσεις, όλα στο φυσικό τους χώρο. Νομίζω είναι καλύτερο στέκι το δισκάδικο σε σχέση με το messenger chat room.

Αν σου έλεγαν ότι μπορείς να πουλάς δίσκους μόνο μέσω του eshop, πώς θα ένιωθες;

Σίγουρα θα γλίτωνα ενοίκια, ρεύμα, προσωπικό και θα έκανα τη δουλειά με παντόφλα και σορτσάκι από τον καναπέ! Πέρα από τη πλάκα, δεν ξέρω, αλλά είναι όμορφο να βλέπεις τον κόσμο να έρχεται, να ψάχνει δίσκους και CD, να γουστάρει, όταν βρίσκει αυτό που θέλει, να σε ρωτάει και να συζητάτε. Όλα αυτά είναι μέρος της σκηνής, γιατί πολύ απλά η (πραγματική) σκηνή είναι περισσότερα πράγματα από αυτό που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους.

Εσύ Χρήστο, ποια ιδιώματα του rock/metal προτιμάς; Οι αγαπημένες σου μπάντες ποιες είναι;

Θα έλεγα πως είμαι παραδοσιακός τύπος και οι μεγάλες μου αγάπες είναι κλασικά σχήματα, όπως οι Motörhead, Running Wild, Black Sabbath, Dio… και άλλοι πολλοί!

Το No Remorse Records είναι και δισκογραφική εταιρεία, εκτός από δισκοπωλείο. Πότε και πώς αποφάσισες να ανοίξεις τη δισκογραφική εταιρεία;

Ήταν μια απόφαση που ήρθε εύκολα γιατί πολύ απλά, έπρεπε να καλυφθούν κάποιες απαιτήσεις της αγοράς. Ξεκινώντας με επανεκδόσεις σπάνιων albums, φτάνοντας και σε νέες παραγωγές, ακόμα και καταξιωμένα σχήματα. 

Τι σού αρέσει πιο πολύ να κάνεις μέσω της No Remorse Records: επανακυκλοφορίες παλαιών δίσκων ή καινούργιες κυκλοφορίες νέων συγκροτημάτων;

Όλα έχουν τη χάρη τους και το κάθε project έχει τη δική του ιστορία, άλλες απλές, άλλες περίπλοκες, άλλες βιβλίο ολόκληρο, αλλά όταν το ολοκληρώσεις, υπάρχει ικανοποίηση. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών επανακυκλοφορίες, είτε κάποια σπάνια albums (π.χ Sortilege, Emerald), είτε κυκλοφορίες που «στήνουμε» εμείς με σπάνιο υλικό που μπορεί να ήταν ένα EP και διάφορα ακυκλοφόρητα κομμάτια (π.χ. Virtue, Randy) παρουσιάζοντας κάτι νέο, είτε κάτι που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ αγγίζοντας τα όρια του μύθου (π.χ. Thynn Ice), ακόμα και απλές επανακυκλοφορίες γνωστών σχημάτων (π.χ. Virgin Steele) ή κυκλοφορίες που δεν είχαν βγει ποτέ σε συγκεκριμένο format (π.χ. Coroner). Οι νέες κυκλοφορίες είναι άλλο κεφάλαιο και θέλει περισσότερη δουλειά, αφού πρέπει να υπολογίσουμε και το promotion της νέας κυκλοφορίας μεταξύ άλλων, καθώς και ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργατών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει εξ αρχής συνεργασία με τη μπάντα, όπου αν θέλουν τους καθοδηγούμε. Χαίρομαι, γιατί ανάμεσα στις νέες παραγωγές, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους μουσικούς, κάποια albums που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο χώρο τους, όπως οι δουλειές των Eternal Champion και Riot City.

Τι προσόντα πρέπει να έχει μία νέα μπάντα για να υπογράψει με την No Remorse Records;

Ξεκινάμε με το να μου αρέσει και βλέπουμε! Τα υπόλοιπα από εκεί και έπειτα, αλλά χρειάζεται ταλέντο, σοβαρότητα, όραμα, πίστη σε αυτό που κάνουν, να ταιριάζουν φυσικά με το προφίλ της εταιρίας και να ακούνε. Δεν θα χάσουν.

Χρήστο, θα ήθελα να επιλέξεις τρία albums, που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες μέσω της No Remorse Records και τα οποία πιστεύεις ότι θα αρέσουν πολύ.

Τους επόμενους μήνες εννοείς, αφού καμία εταιρία δεν βγάζει albums ανά μέρες… Μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα studio albums των Northwind και Shok Paris, τα πρώτα μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες για την κάθε μπάντα και αυτό έχει τη δική του βαρύτητα, ενώ τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί το νέο album των Hittman, το οποίο είναι φανταστικό! Βέβαια, έχουμε ήδη δρομολογήσει κάποιες κυκλοφορίες για αργότερα που θα κάνουν μεγάλη αίσθηση στη παγκόσμια σκήνη. Το κάθε πράγμα στο καιρό του!

Υπάρχει κάποιο παλιό, αγαπημένο σου album, γνωστό ή obscure, που θα ήθελες να επανακυκλοφορήσεις μέσω της No Remorse Records, αν σού δινόταν η ευκαιρία;

Αν μου έλεγες πριν 25 χρόνια πως θα συνεργαζόμουν με μπάντες, όπως οι Heavy Load, Heir Apparent και Virgin Steele, μπορεί να μη σε πίστευα, αλλά τελικά, τίποτε δεν είναι απίθανο. Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη αρκετά από τα αγαπημένα μου albums, οι επόμενοι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και κάποιους από αυτούς θα τους μάθετε on time.

You may also like

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.